Ravjagt på Fanø

Ønsker du en hyggelig stund i fantastiske og beroligende omgivelser på stranden, så kan ravjagt være den helt rigtige aktivitet. Der findes flere steder at finde rav, men nogle områder er meget mere oplagt end andre. Fanø er en af de lokationer hvor du næsten med garanti kan finde rav. Ravjagt på Fanø er et af Danmarks bedste steder at finde rav. Det er en aktivitet i smukke omgivelser, hvor den flotte natur og det frodige landskab yderligere består af et rigt dyreliv. Hvis du går efter guldet på Fanø, er du garanteret en ægte naturoplevelse. Har du først fundet et enkelt stykke rav, er det svært at stoppe igen.

Hvad er rav?

En af de mange ting som havet skyller op på stranden, er det nordiske guld rav. Rav er en ældgammel version af harpiks. Det forstenede harpiks er op mod 40 millioner år gammel og er fund fra en tid hvor verden så helt anderledes ud. Dyk ned i historien og tag det gamle guld op i hænderne ved at tage på ravjagt. Når harpiks ligger i jorden, udsættes det for pres, ilt, vind og vejr. Den mangeårige proces får harpiksen til at blive hård som sten, men er samtidigt betydeligt lettere.

Rav er som oftest fund af et gulligt skær, men kan variere i udseendet op til en mørk rødlig farve. Farven varierer som følge af typen af harpiks og de ydre påvirkninger, harpiksen har været udsat for gennem tiden. Rav kan indeholde spor fra fortiden hvor planter og insekter fra oldtiden, kan have været fanget i harpiksen. Forestil dig at finde et stykke rav der er 40 millioner år gammelt og ud over harpiks består af uddøde fossiler der er godt beskyttet i det nordiske guld. Når først du har fundet det første stykke rav, er det svært at stoppe søgningen.

Hvordan finder man rav?

Rav kan være svært at spotte i sollyset, da det kan ligne nogle af alle de andre sten der befinder sig på stranden. Med den rette viden er det dog til at finde, såfremt vejret har artet sig således, at rav har haft mulighed for at skylle op på land. Rav er lettere end sten og bevæger sig tættere mod land i koldere vandtemperaturer. Dernæst kræver det en god pålandsvind for ravet at finde frem til stranden og landjorden. Sommeren er derfor ikke det mest ideelle tidspunkt at skulle gå på ravjagt.

Som udgangspunkt finder man rav overalt på de danske kyster, men nogle områder er mere aktuelle for en fangstrig ravjagt. Da vinden i Danmark oftest blæser fra vest, er vestvendte kyster et godt sted at starte. Fanø er en af de øer der er mest rig på rav og er et godt sted at starte din karriere som ravfinder. Med en UV lygte øges mulighederne for en effektiv ravjagt. UV lygten har den fordel, at den lyser mod stenene og hvor rav lyser kraftigere op end andre objekter.